3 aandachtspunten tijdens het zingen

Toen ik zo’n 10 jaar oud was gaf ik mijn allereerste optreden. Ik mocht het ‘Onze Vader’ zingen tijdens de huwelijksmis van mijn Chiroleidster. Vandaag de dag lijkt dat misschien niet meer zo bijzonder, maar nog steeds beschouw ik het als een grote eer dat ik dat indertijd mocht doen en weet ik nog heel goed hoe ik me op dat moment voelde.

Wat ik me echter ook nog herinner is dat ik destijds klonk als een klein engeltje. Aan de ene kant was dat heel schattig, maar aan de andere kant verloor ik tijdens het zingen zodanig veel lucht dat het naar de toekomst belangrijk zou gaan worden om daar aan te werken.

De jaren die daarop volgden dompelde ik mezelf onder in een bad van zangtechniek, ademhalingstechniek en de spirituele/emotionele kant van het zingen. In deze blog neem ik jullie graag even mee in drie belangrijke ademhalings-aandachtspunten tijdens het zingen.

Buikademhaling

Tijdens het zingen is het heel belangrijk om vanuit je buik te zingen. Je creëert daardoor een ‘ademsteun’ die je heel goed helpt bij zowel luid, hoog als op toon zingen. Als je de buikademhaling of ademsteun wil aanleren is het goed om die te oefenen met deze tips:

  • Leg je handen op je onderbuik, op de zone onder je navel. Bij het inademen focus je je aandacht op deze zone en adem je als het ware de lucht naar dat deel van je buik. Voel hoe je buik opblaast als een ballon elke keer dat je inademt. Als het helpt kan je je inbeelden dat je je handen naar buiten duwt bij elke inademing. Opgelet: forceer deze ademhaling niet! Het moet ten allen tijde goed aanvoelen. Het vraagt een inspanning, dat wel, maar het mag geen pijn doen.
  • Doe alsof je inademt door een rietje. Wanneer je inademt door een open mond bestaat het risico dat je hoger ademhaalt en dus vooral met je borst of je schouders. Als je zo ademt zit je lucht heel hoog, creëer je meer spanning en heb je minder steun om te zingen. Wanneer je je lippen tuit en zo inademt, adem je automatisch meer naar je buik. Wanneer je de buikademhaling meer en meer gewoon bent kan je dit loslaten.

Ribben en longen openzetten. 

Het is logisch dat de longen tijdens het zingen opengaan, aangezien deze zich vullen met lucht. Je kan deze ruimte ten volle benutten tijdens het zingen. Je oefent dit door je focus op 2 punten te leggen. Let er telkens op dat je geen (pijnlijke) spanning creëert.

  • Breng je aandacht naar de onderkant van je ribbenkast, naar de ring ter hoogte van je middenrif. Leg je handen aan de zijkant van je romp. Bij elke inademing creëer je een verbreding van deze zone en voel je hoe je ribbenkast naar buiten gaat door je longen die zich vullen met lucht. Geniet van dit gevoel van ruimte en gebruik dit vrije gevoel tijdens het zingen.   
  • Je longen openen. Sta rechtop met je voeten op schouderbreedte uit elkaar. Adem langzaam in tot je longen en buik gevuld zijn met lucht. Terwijl je dit doet, strek je je armen naar opzij totdat je een rek in je armen en borst voelt (een beetje zoals Rose, op de punt van de titanic). Voel heel duidelijk hoe je longen zich vullen met lucht. Voel ook weer de ruimte. Houd je adem zo’n 20 seconden in of zolang het goed voelt. Probeer, zonder tussendoor uit te ademen, nog wat lucht in te ademen en houd dat zo mogelijk nog 10 seconden vast. Adem langzaam uit en laat je longen en buik ‘leeglopen’. Terwijl je dit doet, zakken je armen ontspannen naar beneden. Voel de ruimte die je gecreëerd hebt ter hoogte van je borst.

Ademen vanuit je hart

Het derde maar zeker niet minst belangrijke aandachtspunt bij het zingen, is het ademen vanuit het hart. Zingen is 50% techniek en 50% emotie en inleving. Een voorwaarde om je ten volle te kunnen inleven in een liedje is connectie maken met je hart.

  • Plaats je voeten op schouderbreedte en buig lichtjes door je knieën. Voel hoe je stevig gegrond staat. Beeld je eventueel in dat je een boom bent waarvan de wortels tot diep in de grond zijn gegroeid. Leg dan je handen op je hart. Breng je focus volledig naar je hart en voel het kloppen ervan. Voel hoe je in verbinding staat en voel hoe alle energie stroomt langs en door je hart. Adem langzaam en diep in vanuit het hart. Voel hoe je bij de inademing positiviteit, warmte en plezier inademt. Laat bij elke uitademing spanning los. Voel en benut deze ruimte tijdens het zingen.

Dit zijn 3 punten waar ik mijn coachings vaak rond opbouw. In elke coaching komen er uiteraard ook nog heel wat andere zaken aan bod en wordt er vooral ook veel gezongen. De oefeningen zelf worden telkens uitgebreid uitgelegd en ik geef concretere tips tijdens een individuele coaching of een workshop. Ik hou van het coachen op deze manier omdat ik niet enkel de focus leg op de technieken, maar ook (en vooral) het plezier, de ontspanning en het genieten wil losmaken.

Wil je graag met mij aan de slag rond deze technieken en met nog veel meer andere tips? Kijk dan zeker verder bij zang- en stemcoaching of 'Ontdek je stem'. Blijf je graag op de hoogte? Schrijf je dan zeker in voor de Nieuwsbrief