Eerste hulp bij stress...

Het zat er al weer een heel eindje aan te komen. We voelden de ‘dreiging’ stilletjes dichterbij komen. Met kleine stapjes gaat onze maatschappij terug beetje per beetje op slot. Wat een ontzettend uitdagende tijden.

Komt het bij jou ook allemaal zo hard binnen? Heb je het moeilijk om bij jezelf te blijven, om te blijven vertrouwen en hopen dat er einde komt aan deze moeilijke tijden? Voel je je gespannen, gestresseerd of zelfs gewoon héél ongelukkig?

Ik hoor je. Ik zie je. Ik voel je.

Dit zijn echt heel uitdagende tijden. De mogelijkheden die tot voor kort altijd en overal beschikbaar waren om te ‘ontspannen’, ‘ontstressen’ of soms zelfs eens ‘vluchten’ worden afgeknipt met een schaar.

Ik wil je echter heel graag vertellen dat er nog steeds ontzettend veel mogelijkheden zijn die je kunnen helpen om je batterij elke dag weer op te laten. Stapjes die je kan zetten om je vertrouwen en veerkracht terug te vinden. Dingen die je kan doen om de angst en paniek niet de overhand te laten nemen, zodat je rustig bij jezelf kan blijven. Ook al mag je je huis (bijna) niet (meer) uit.

🌳 Er zal altijd natuur zijn. Zoek die op wanneer je ook maar kan. Ga naar buiten, maak een wandeling, sta even in je tuin en adem diep in en uit. Neem een kamerplant en geef die een mooi plaatsje in je huis. Kook een lekker gerecht met heerlijke, winterse (aardse) groenten.

☁ Adem. Adem diep in en blaas lekker lang uit. Gebruik je hele lichaam. Adem vanuit je buik, maar open ook je flanken, je ribben en je borstkast. Neem je ruimte in.

💃 Dans. Beweeg je lichaam. Ga lopen, fietsen, zwemmen. Voel je lichaam. Waar doet het pijn? Waar voelt het fijn? Waar voelt het hard en waar voelt het zacht? Verzorg je lichaam met een heerlijke douche en deugddoende bodylotion.

😴 Slaap. Niets is beter, wanneer je je niet goed in je vel voelt, dan voldoende rust nemen. Zeker in de winter, wanneer het steeds langer donker wordt, is het goed om meer nachtrust te nemen. Kruip er ’s avonds een beetje vroeger in. Of blijf in het weekend (of wanneer dat lukt voor jou) wat langer liggen in je warme bed. Heb je kinderen? Zet dan ’s morgens eens een leuke film op en nestel samen in de zetel.

🤣 Lach. Kijk naar een grappig filmpje op Youtube, zet een goeie komedie op, doe mee aan een sessie lachyoga of spreek af met vrienden voor een gezelschapsspelletjesavond. Liefst eentje met spelletjes waarbij je moet uitbeelden of zo. Plezier gegarandeerd.

🎶 Zing. Hum. Neurie. Uit volle borst of stilletjes. Alleen of mee met de radio. Een zacht liedje of een luid liedje. Een mantra of de nieuwste hit uit de Ultratop 30. Het maakt niet uit.

Ik nodig je uit:

Maak een lijstje met 10 activiteiten waar jij gelukkig van wordt. Dingen waardoor jij tot ontspanning komt. Dat kan echt alles zijn: één van de zaken die je hierboven las, een kwartiertje tijd nemen voor een kopje thee en een stukje chocolade, even op je blote voeten door het gras wandelen (ook al voelt dat een beetje koud momenteel), en ga zo maar door. Hang dit lijstje op een plaats waar je dikwijls passeert. Observeer jezelf. Ben je ontspannen of heb je nood aan een momentje voor jezelf? Kijk dan even op de lijst en kies er iets uit. Al is het maar een kwartiertje, het is ontzettend waardevol.