Mijn ochtendritueel

Ergens begin 2019 liep ik nogal hard tegen de spreekwoordelijke ‘ken-je-grenzen’muur aan. Het was duidelijk. Ik was over mijn grens gegaan. Het resultaat? Zwaar overspannen en verplicht om echt te gaan luisteren naar mijn lichaam. Want het was volledig op…

Ik leerde het afgelopen jaar enorm veel bij over zelfzorg en de link tussen het lichaam, emoties, gedachten en energie. Een waanzinnig boeiend leerproces, dat nog steeds volop in gang is. In deze blog wil ik het graag even hebben over een techniek die ik heel voorzichtig geïntegreerd heb in mijn leven. Een techniek waarvan ik merk dat hij de ene dag al beter lukt dan de andere, maar waarvan ik tegelijk ook voel dat hij onmisbaar is geworden.

Ik neem elke ochtend tijd voor een ochtendritueel. Alle moeders en vaders die deze blog lezen zijn wellicht vertrouwd met het grote belang van een avondritueel bij kinderen. Kinderen komen, wetenschappelijk bewezen, beter tot rust als je het slaapmoment elke dag inleidt met een avondritueel. Hier bij ons bestaat dat ritueel uit een verhaaltje, tandjes poetsen en een liedje zingen. Ik heb ondertussen ‘aan den lijve’ ondervonden dat het zeer effectief is om als volwassene een dergelijk ritueel te installeren bij het krieken van de dag. De ochtendstond heeft niet voor niets goud in mond.

Hoe begin ik mijn dag? Als het kan zet ik mijn wekker om 6u. Ik probeer dit uur ook in het weekend door te trekken, maar dat is afhankelijk van het programma de avond er voor. De kindjes worden hier gewoonlijk pas wakker tegen 7u, dus dan heb ik een uur de tijd. Bij het opstaan drink ik water zodat de energie alvast kan beginnen stromen.

Als eerste zet ik me aan mijn bureau en begin te schrijven. Sinds de start van de corona-crisis was ik van plan om elke dag 3 ‘ochtendpagina’s’ te schrijven (bron: ‘The artist’s way’ van Julia Cameron). In het begin lukte dat vrij goed, maar het nam telkens enorm veel tijd in beslag. Ondertussen heb ik het wat aangepast. Ik schrijf nog steeds, maar leg de focus nu vooral op ‘Hoe voel ik me?’, ‘Wat wil ik?’, ‘Waar ben ik dankbaar voor?’, … Ik schrijf mijn eerste gedachten van me af. Heel verhelderend.

Na het schrijven doe ik een meditatie- of ontspanningsoefening. Ik verzamelde de afgelopen tijd al heel wat fijne meditaties, dus zoek elke ochtend naar wat ik nodig heb. Dit is vaak mijn moment om even te luisteren naar wat mijn hart me wil vertellen…

Sinds de corona-crisis is er in mijn ochtendritueel een aspect bijgekomen. Na de meditatie ga ik naar buiten. Soms ga ik naar het bos, soms doe ik een wandeling vlakbij huis en soms ga ik gewoon even op mijn blote voeten in de tuin wandelen. Wat op dat moment goed voelt. Het belangrijkste? Ik snuif de verse ochtendlucht op… Heerlijk!

Doe ik elke ochtend exact hetzelfde? Nee, soms komt er eens een korte yoga-sessie of inspirerend boek in de plaats. Soms doe ik enkel een meditatie of enkel een wandeling.

Doe ik dit echt elke ochtend? Eerlijk? Neen. Het gebeurt al eens dat mijn lichaam niet op tijd uit bed geraakt of dat ik de moed niet vind om op mijn bureaustoel of yoga-matje te gaan zitten. Op een luie zondagochtend nestel ik me soms gewoon met de kindjes in de zetel en kijk ik mee naar een nieuwe aflevering van #likeme. En dat is ook oké! Al moet ik toegeven dat ik het altijd merk, doorheen de dag, als ik ’s ochtends mijn tijd niet genomen heb.

Waarom een ochtendritueel? Mijn ochtendritueel is niet alleen een automatische geworden, maar ook gewoon iets waar ik elke ochtend naar uitkijk. Want dat ochtendritueel? Dat is mijn uurtje me-time waarin ik al heel mooie dingen kon ervaren, lezen, horen, zien… Het is haast onbeschrijfelijk hoeveel energie dit me elk dag geeft!

Wil je graag meer weten over ochtendrituelen? Geef me gerust een seintje! Ik kan je enkele fijne boeken, inspirerende instagramprofielen en blogs aanraden! Of ik vertel je met heel veel plezier over mijn eigen ervaringen, want ik zou nog lang kunnen verder schrijven over mijn ochtendritueel! 😊