Waarom zingen zo gezond is...

Zingen verlegt je focus en legt je gedachten stil. 
Elke dag hebben we duizenden gedachten, van ’s morgens tot ’s avonds. Onze gedachten staan praktisch nooit stil. Is het dan niet fijn om af en toe heel bewust die gedachten toe te laten, maar niet te laten overheersen?  
Op mentaal niveau verhoogt zingen je concentratie en het verbetert je geheugen. Wanneer je zingt, verleg je je focus. Belemmerende gedachten krijgen minder aandacht. Je aandacht gaat naar de melodie, de klank die je produceert en de tekst die je zingt.  Je lichaam en stem staan centraal. Je bent eventjes helemaal in het hier en nu. Je laat los waar je mee bezig was en bent bewust aanwezig bij jezelf en je stem.  
Zing je mantra’s en affirmaties, dan voed je jezelf met helende, positieve woorden. 

Zingen heelt je fysieke lichaam. 
Zingen zorgt ervoor dat je ademhaling dieper wordt, waardoor je longen meer zuurstof opnemen. Je vergroot je ademruimte en zo ook je levensruimte. Doordat de longen meer zuurstof opnemen verbetert de bloedsomloop waardoor je cellen ook meer zuurstof krijgen en beter functioneren. Het maakt je minder vatbaar voor griep en verkoudheden en verhoogt je weerstand. Zeker in tijden van circulerende virussen is zingen dus een perfecte (preventieve) tool. 
Zingen verstevigt bepaalde spiergebieden en verhoogt je energieniveau. Een constante die ik bijna na elke ‘Embrace your voice’ workshop hoor is: ‘Ik stond de ochtend na de workshop op met een pak meer energie’. 

Zingen is beweging.  
Wanneer je zingt gebruik je een pak meer spieren dan je op het eerste zicht zou denken. Niet alleen je longen en je gezichtsspieren, maar eigenlijk alle spieren in je romp tot je bekken en benen bewegen mee tijdens het zingen. Adem maar eens bewust diep in en uit en observeer eens hoe je ademhaling door je lichaam beweegt. Merk op hoe de ademhaling zich veel ruimer beweegt dan enkel de longen. Daarnaast breng je energie in beweging tijdens het zingen. 

Zingen helpt je om emoties los te laten
Als je zingt, geef je ruimte aan emoties om naar buiten te komen. Opgekropte emoties worden in beweging gebracht. Spanningen (van nu of van lang geleden) die je bewust of onbewust meedraagt kan je loslaten. Waar spanningen je lichaam verlaten komt plaats voor ontspanning en nieuwe energie.  
Zingen kan dus op die manier soms ook wel eens confronterend zijn. Misschien loop je vast op een verdriet of kwaadheid waar je je niet bewust van was. Misschien vindt die emotie, door het zingen, zijn weg naar buiten. Laat die maar helemaal toe en zing ze los. Laat de tranen stromen, zucht het uit en blijf ademen en klank maken. Alles mag er zijn. 

Zingen geeft plezier en puur genot.  
Sta jezelf toe om helemaal op te gaan in het zingen en merk op hoe de tijd lijkt stil te staan waardoor je al je zorgen vergeet. Zingen kan voelen alsof je jezelf overstijgt en is één van de beste middelen tegen gepieker en om jezelf een goed gevoel te geven. 
Tijdens het zingen maakt je lichaam hormonen aan zoals endorfine en oxytocine die je geluksgevoel aanwakkeren. Zingen maakt je dus blij, want het knuffelhormoon ‘oxytocine’ zorgt voor minder angst en meer ontspanning. Daarnaast worden er endorfines aangemaakt die je een vrolijk en energiek gevoel geven. 

Zingen verhoogt je bewustzijn
Zoals ik eerder al schreef ben je tijdens het zingen helemaal in het hier en nu. Zingen vraagt een dermate concentratie dat je niet anders kan dan enkel focussen op het zingen. Je brengt een stroming van energie op gang die je keelchakra (en bij uitbreiding alle chakra’s) helemaal open zet. Zingen zorgt dat je connectie kan maken met je hart en ziel. Je bent volledig bij jezelf en kan genieten van het helende effect daarvan.