Wat is zelfzorg?

Wat is zelfzorg?

Afgelopen week luisterde ik tijdens het afwassen naar een aflevering van The Tiny Podcast. Afwassen en een podcast, altijd een geslaagde combinatie als je het mij vraagt. Een klein beetje zelfzorg, zou ik zelfs durven zeggen. Hade had het over #selfcare, zelfzorg en zelfverwennerij. Aangezien ik zelfzorg als één van de ankerpunten gebruik in mijn coachings voelde ik me meteen geprikkeld en borrelde er een tekst naar boven.

Zelfzorg versus zelfverwennerij

Volgens mij kan je beide vaak niet loskoppelen van elkaar en soms dan weer duidelijk wel. Het hangt er enorm van af met welke bedoeling of intentie je het doet. Als je na een fikse winterwandeling met je gezin een lekkere pannenkoek gaat eten dan is dat wat mij betreft zowel zelfzorg als een zelfverwennerij. Je zorgt goed voor jezelf, mede door jezelf af en toe eens te verwennen. Die kleine verwennerijtjes mogen en kunnen echter niet het enige zijn want dan ga je voorbij aan echte zelfzorg. Als je doodop bent na een werkweek in een job die eigenlijk niet goed voelt en je eet verschillende repen chocolade na elkaar op, dan doe je noch aan zelfzorg, noch aan zelfverwennerij. Dan ga je voorbij aan wat je lichaam (in al zijn vormen) ECHT nodig heeft. Op zo’n moment heb je misschien eerder nood aan een verkwikkende nachtrust, een deugddoende babbel, duidelijkheid en een ander jobperspectief of een uitdaging waar je hart helemaal van openbloeit. Dat zijn verlangens die je niet inlost met grote hoeveelheden chocolade of pakweg een zelfmassage met een dure bodylotion. Ook al is het een bodylotion met de juiste essentiële oliën. Pas op, soms kan een goeie bodylotion een klein stapje in de goeie richting zijn, maar zelfzorg eindigt daar niet.

Als mensen bestaan wij uit vier lichamen: een fysieke lichaam, een emotionele lichaam, een mentaal lichaam en een energetisch lichaam. Zelfzorg bestaat er in dat je al deze delen van jezelf voedt. En dat is niet altijd leuk. Ik ben een enorme voorstander van zelfzorg. Zelfzorg is voor mij de basis naar meer zelfliefde. Wil dat zeggen dat ik er al ben en al 100% van mezelf houd? Neen, want ook bij mij gaat het met vallen en opstaan. Ook ik moet daarvoor soms door oude emoties en pijn, trauma’s en overtuigingen die me niet helpen. Neem nu bijvoorbeeld de afgelopen drie dagen. Ik had opleiding bij Souldance (www.souldance.be) rond ‘Centered Living’, de levensvisie die vertrekt vanuit het mensbeeld met de vier lichamen waarnaar ik eerder al refereerde. Gisteren, op de laatste dag van drie, deden we een dynamische meditatie in vier fasen. Deze vier fasen draaiden rond vibraties, beweging, intuïtie en stilte. Ik kan bijna niet met woorden omschrijven wat een enge ervaring dit werd voor mij. Ik werd ontzettend misselijk tijdens de eerste twee fases, kreeg duizelingen en voelde me enorm beverig. Eenmaal de oefening voorbij was ben ik ongelofelijk beginnen huilen. Ik heb echt oud verdriet – dat ik niet eens echt kan benoemen – daar losgelaten. Want dat is ook waar zelfzorg om gaat. Oude emoties loslaten. Emoties die zich onbewust hebben vastgezet in je lichaam. Op het eerste zicht zou je nu denken: “Dat is toch helemaal geen zelfzorg, want ik zorgde op dat moment toch niet goed voor mezelf?” Toch wel. Zonder enige twijfel was dit zelfzorg, want ik voelde me een pak lichter nadien. Ik voelde in elke vezel van mijn lichaam dat ik iets losgelaten had.

Dat is zelfzorg voor mij. Zorgen voor ALLE aspecten van je bestaan, van je lichaam. Ook al moet je daarvoor door oude pijn of oude trauma’s. Misschien denk je nu: “Amai, is zelfzorg dan zo’n kommer en kwel?” Neen, helemaal niet! Want zelfzorg is voor mij ook wel eens mijn strijk uitbesteden of laten staan als ik voel dat ik de energie niet heb. Zelfzorg is voor mij elke dag een uurtje vroeger opstaan om te kunnen mediteren en schrijven. Zelfzorg is een fikse wandeling met mijn gezin en een lekkere pannenkoek als kers op de taart. Zelfzorg is voor mij zo weinig mogelijk suiker eten omdat mijn lichaam daar hypergevoelig op reageert. Zelfzorg is voor mij een warme douche en een heerlijke geurende bodylotion nadien. Zelfzorg is voor mij hulp, begeleiding en verdieping zoeken bij een coach, therapeut of online traject. Zelfzorg is héél vaak leuk en instant deugddoend, maar zelfzorg is soms ook intens, lastig, eng en een beetje pijnlijk. Het is de lichtheid die je nadien ervaart die het zo de moeite waard maakt. Het is het loslaten van de oude stukken van jezelf die je niet meer dienen en het omarmen van de prachtige stukken van jezelf die diep weggestopt zaten.

Als het gaat over zelfzorg is er één tip die ik héél vaak herhaal, ook dikwijls tegen mezelf: ‘Kleine stapjes brengen grote dingen’. Als het voor jou begint met een badje met een bruisbal na een lange werkdag in plaats van de gebruikelijke avond netflix-bingen met een grote zak chips terwijl je scrolt op je gsm, dan is dat een prachtige stap in de goeie richting. Het gaat er vooral om dat je bewust kiest en weet wat er zich afspeelt in je lichaam. Dat je durft te luisteren en je afvragen: “Wat heb ik nu ECHT nodig?” Soms is dat een gesprek, soms een boswandeling. Soms een coaching- of therapiesessie. Soms een dikke knuffel en soms een zak M&M’s. En dat is allemaal oké. Als je het maar bewust en met liefde doet.