Een duurzame levensstijl begint bij jezelf...

Een duurzame levensstijl begint bij jezelf

Lap…

Oh jeetje…

Nu ben ik weeral eventjes aan het aanmodderen met mijn voeding. Dan eens een snoepje, een stukje chocolade (dat al snel een volledige reep wordt), een zak chips en ga zo maar door. En ik heb er zo genoeg van…

Eerder deze week had ik weer zo’n opgeblazen buik, had ik de hele dag door honger (of West-Vlaamse ‘goestjes’), ontdekte ik twee puistjes op mijn kin (ja, ik ben zeker (!) dat dat door de chocolade is), had ik stekende hoofdpijn en spierpijn in mijn nek. Wat men er ook over vertelt… ik ben er 100% zeker van dat mijn voeding (mede) de oorzaak is van mijn lichamelijke ongemakkelijkheden. Ik ken mijn lichaam steeds beter en beter. En het is nu echt genoeg.

Wie mij al een beetje kent weet dat ik duurzaamheid héél belangrijk vind en dat ik steeds meer probeer te streven, met kleine veranderingen, naar een duurzame levensstijl.

Ik las onlangs verder in het ‘Holistik Handboek’ van Evelyn Van Hasselt & Karlijn Visser. Het hoofdstuk ‘Jij en je relatie met de planeet’ (Consciousness) was voor mij een ongelofelijke eye-opener. Daarin stelt Suze Retera dat het invullen en verbreden van het begrip ‘Duurzaamheid’ begint met ‘Hoe duurzaam ga je eigenlijk met jezelf om?’. Ze zegt: “Een duurzame leefstijl is een leefstijl die je op zowel korte als lange termijn geeft wat je nodig hebt om vanuit verbinding met jezelf en de wereld om je heen gelukkig en gezond te zijn, met voldoende ruimte voor rust en de middelen om je potentieel tot uiting te brengen zonder anderen daarbij schade te berokkenen.”

Hoe duurzaam ga ik om met mezelf? Eerlijk? Op dit moment? En dan vooral op het gebied van voeding? Ik moet toegeven dat mijn duurzaamheid op dat gebied met horten en stoten komt. Let op, het zal nooit meer zo erg zijn als een jaar geleden (lees: Mijn detox). Maar toch maak ik het mezelf momenteel weer ontzettend lastig.

Dus laat ik het hoofdstuk ‘Jij en je relatie met de planeet’ even heel goed binnenkomen en neem ik vooral ‘tip 5’ van de ‘5 stappen naar een duurzamere levensstijl’ ter harte. Die tip luidt: 'Vervang calorieën door voeding’. Waw, het klinkt zo simpel… Als ik erover nadenk dan vraag ik me inderdaad af: ‘Tjah, waarom kies ik eigenlijk zo vaak voor ‘brol’, lege calorieën, suiker, en alles wat me een slecht gevoel geeft? Suze schrijft bij haar tip het volgende: ‘Een dieet (oke, ik gruwel een beetje van dat woord, maar bon, dat is hier naast de kwestie) dat hoog is in voedingsstoffen en laag in calorieën uit suiker en vet, zorgt ervoor dat je lichaam optimaal kan functioneren en energie overhoudt. Je kunt helderder denken, je stemmingen wisselen minder en je bent minder moe.

Tijd voor een switch!

Ik heb genoeg last gehad van ogenschijnlijk onbenullige maar enorm frustrerende en lastige kwaaltjes. Ik ga voor dat gezonde lijf en die duurzamere levensstijl. Ik heb het al eerder gedaan en het resultaat was (is) verbluffend.

Ik vul vanaf nu verder mijn lichaam met groenten, fruit, noten, zaden, pitten, kruidenthee en vlees/vis met mate. Bij dat laatste moet ik toevoegen dat ik al aan het experimenteren ben met een veganistisch en vegetarisch voedingspatroon. Mij lijkt het ideaal om te kunnen gaan naar een weekmenu met enkele dagen ‘veggie’, enkele dagen ‘vegan’ en enkele dagen vlees (meestal gevogelte). Een voedingspatroon met respect voor mijn lichaam en voor de planeet.

‘Zal je dan nooit meer zondigen?’, vragen mensen me soms. Tuurlijk! Ooit wel weer, absoluut. Maar voor nu denk ik dat het goed zal zijn om dat even niet meer te doen. Mijn lichaam reageert supergevoelig op suiker en gluten dus die ga ik even een hele periode mijden. Gelieve me dus geen chocolade en snoep aan te bieden de komende maanden, ik vind het nog steeds héél erg moeilijk om er aan te weerstaan… 😊 Gezonde recepten uitwisselen vind ik dan wel weer een top idee! Lieve lezers, jullie zijn getuige van mijn 'commitment'. Let's go!

PS: Aan al wie het horen wil… ik ben van plan om de komende tijd een (voedings)dagboekje bij te houden. Ben je benieuwd hoe mijn voedingsavontuur verder verloopt? Ik kijk al naar uit om jullie te verblijden met een wekelijkse update.