Updates - Een duurzame levensstijl begint bij jezelf

Update 11/11/2020 – Een duurzame levensstijl begint bij jezelf

Zoals beloofd! Een update van mijn voedingsavonturen… 😊 En de keuze voor het woord ‘avontuur’ is geheel terecht. De betekenis van het woord dekt absoluut de lading want het is een traject met vallen en opstaan. Zeker als ik schrijf over de afgelopen twee weken is het spreekwoord ‘de bluts met de buil’ hier helemaal op zijn plaats.

Ik maakte op 30 oktober in mijn Bullet Journal een ‘gezond-en-slank-lijf-tracker’. Voor de mensen die dit niet kennen even een korte uitleg. Met een tracker registreer je bepaalde zaken zoals hoeveel uren je slaapt, hoeveel hoofdpijn je hebt, hoe gezond je eet, hoe je je voelt, enzoverder. Je zet bijvoorbeeld in een maandrooster telkens een kruisje op de dagen dat je hoofdpijn hebt. Als je dit een bepaalde periode bijhoudt kan het je enerzijds informatie verschaffen en anderzijds ook motiveren.

  • Hoezo informatie verschaffen? Ik geef een voorbeeld: als je heel vaak ziet terugkeren dat je op maandag hoofdpijn hebt dan kan dit misschien te maken hebben met de activiteiten die je doet in het weekend.
  • Hoezo kan dit je motiveren? In het geval van mijn ‘gezond-en-slank-lijf-tracker’ is het de bedoeling me te motiveren om zo vaak mogelijk te kiezen voor gezond. Ik doe dit door elke dag een vakje te kleuren. Ik heb drie mogelijkheden:
    • Ik eet heel ongezond en liefst vanalles door elkaar… ik kleur het vakje rood.
    • Ik loop er zo’n beetje de kantjes van af en eet wel gezond maar laat me ook wel een keer gaan… ik kleur het vakje oranje.
    • Ik heb een megagezonde dag en heb allemaal gezonde keuzes gemaakt… ik kleur het vakje groen.

Je kan je wel inbeelden dat ik graag zoveel mogelijk groene en oranje vakjes wil, dus motiveert deze tracker me om te kiezen voor gezond.

Maar bon. Ik vul dus sinds 30 oktober deze tracker in. En helaas, zoals je kan zien, heb ik nog steeds best veel oranje en rode vakjes. Ik haal even een paar dagen uit mijn voedingsdagboek.

Maandag 2 november

We zijn sinds gisteren aan zee en genieten met volle teugen. Aan zee zijn staat voor ons meestal gelijk met lekker uitgebreid ontbijten. Dit keer schrikkel ik echter en kies ik voor gezond. Ella en Marie vragen elk zo’n twee keer of ik een stuk van hun chocoladekoek wil, maar ik ben sterk en zeg ‘dankjewel meisjes, da’s lief, maar het hoeft niet’. Uiteindelijk laat Marie haar chocoladekoek op tafel liggen want ze heeft genoeg. Dus geef ik toe en peuzel ik de chocoladekoek toch op. Hmm… Lekker is hij wel! In de namiddag doen we een zalige wandeling en genieten we van de gezonde zeelucht. Voelt dan toch een beetje alsof ik gezonde keuzes maakte. Ik kies voor een oranje vakje.

Woensdag 4 november

Ik heb vandaag best wel wat cravings (in het West-Vlaams: goestjes) maar ik slaag er in om mijn focus te verleggen. Tijdens het wandelen merk ik op dat ik een associatie leg tussen een leuke activiteit en het eten van iets zoets zoals een pannenkoek. Alsof die twee niet zonder elkaar kunnen bestaan. Niet zo’n ideale associatie, daar ga ik later nog eens dieper op in. Vandaag beslissen we om samen te genieten van een lekker ijsje na de stevige wandeling. ’s Avonds kies ik heel bewust om iets lekker en gezond te koken. Ik maak een kip curry klaar naar een recept van Sandra Bekkari uit haar ‘Nooit meer diëten-boek 4’. Heerlijk en lekker gezond. Zij maakt dit recept met vis, maar ik doe het meestal met stukjes gebakken kip. Slechts één minpunt. Ik roerde iets te enthousiast in de pan met kip, gekruid met kurkuma en krijg nu de fluogele plekjes niet meer uit mijn trui gewassen. ‘Tante Kaat’-trucjes zijn altijd welkom.

Zondag 8 november

We zijn terug thuis en vandaag mag ik mij een hele dag verstoppen op mijn zolder en werken aan ‘Mommy’s got a mission’. Brainstormen, schrijven, bedenken, zingen, mediteren, opdrachten maken… ik geniet ervan met volle teugen. Meteen valt op dat dit de ideale omstandigheden zijn voor een gezonde dag. Ik voel dat ik in volle flow ben en dat ik geen craving heb naar ongezonde dingen. Ik heb daarnaast ook nog eens geluk dat Wannes zorgt voor een heerlijk middagmaal. Hij maakt voor mij een lekkere Halloumi-ovenschotel uit het boek ‘70 geurige ovenschotels’ van Ilse Kookt. Dit is een enorm gemakkelijk en lekker recept dat eigenlijk neerkomt op gestoofde groenten, gebakken tofu of quorn in een lekker gekruide tomatensaus. Daarbovenop enkele sneetjes halloumi en dit een 20-tal minuten in de oven onder de grill. Perfect voor een dag waarop het eens snel moet gaan, perfect om te mealpreppen (daarover later meer) en ook perfect om in porties te bewaren in de diepvriezer.
Noot: van dit recept halveer ik de portie quorn of tofu en doe ik er extra groenten bij. 

Dinsdag 9 november

Dit is een ronduit schaamtelijke dag. Wannes moet een hele dag weg voor het werk, het regent en ik moet de hele dag de kinderen zien te animeren. In normale omstandigheden zou dit geen probleem zijn, maar ik merk dat corona ervoor zorgt dat mijn animatie-inspiratie wat uitgeput raakt. Dus begin ik de dag met chocoladecornflakes en eindig ik hem met een sandwich met speculoospasta. Om over de chipjes en de snoepjes tussendoor maar even te zwijgen. Over de middag eet ik wel een restje halloumi-ovenschotel, waardoor de dag niet helemaal rampzalig is. Maar goed, het is dus duidelijk. Wanneer ik emotioneel niet 100% ‘in mijnen draai’ ben, dan durft er al eens een ‘voedingswiel’ afdraaien… Het positieve van deze dag is dat ik ‘grote kuis’ kon houden in alle spullen van de kinderen EN  dat we samen een mooie Kerstaftelkalender knutselden. De kindjes hadden een heel fijne dag en ik, ondanks het gesneukel, eigenlijk ook wel. Zoals Het Zesde Metaal zo treffend zingt: 'tis nog ol nie noa de wuppe'.

Maar goed, we zijn vandaag woensdag 10 november en ik wil bij de volgende update meer groene vakjes. De quiche met prei en tofu van deze middag was alvast een goed begin. Mijn voedingsdagboek ligt klaar. Ik ben klaar voor een groene week.