Mijn detox

Het lichaam dat je nu hebt? Eer het! Het is je tempel. Het draagt je elke dag. Respecteer het. Want het is een kwetsbaar iets.

Uit ‘Reset’ (Lana Bauwens)

Ongeveer een dik half jaar geleden stortte ik me in een nieuwe uitdaging. Mijn lichaam was toe aan een drastisch ommekeer. Ik had héél pijnlijke voeten waar ik ’s morgens amper kon op staan. De spieren in mijn rug en nek waren bijna permanent verkrampt en overbelast. Ik ging door het leven met chronische hoofdpijn, om nog maar te zwijgen over de toestand van mijn spijsvertering.

In december 2019 besloot ik er definitief iets aan te doen. Samen met mijn herboriste/coach Annelies (www.kruidbar.be) maakte ik een plan. Een plan dat niet van de poes was. Een grootse zuivering van mijn ‘tempel’ met gezonde en pure voeding. Een detox-kuur. Elke dag een liter zuiverende thee en ondersteunende voedingssupplementen. Gewapend met een voedingslijstje (wat mag niet, wat mag wel), kruiden en supplementen ging ik aan de slag. Dat voedingslijstje? Dat zag er ongeveer zo uit:

  • geen vlees
  • geen witmeelproducten (brood, pasta)
  • veel groenten
  • 2à3 stukken fruit per dag
  • max. 3x per week aardappelen
  • geen zachte kazen
  • geen suiker
  • geen bereide maaltijden
  • enkel water of thee

Wat volgde was geen ‘piece of cake’ (letterlijk en figuurlijk). Mijn lichaam vertoonde afkickverschijnselen en de ‘goesting’ in allerlei ongezonds was alomtegenwoordig. Maar de motivatie zat supergoed en wonder boven wonder lukte het heel goed. Dat mijn herboriste me kort voor de detox had gewaarschuwd voor fybromyalgie was echt wel binnengekomen. Dus ging ik er helemaal voor. Weliswaar met een kleine onderbreking tijdens de feestdagen (godzijdank bestaat er zoiets als natuurlijke druppels artisjok tegen indigestie - hoera).

Tegen maart ’20 was het verschil enorm. Ik was meer dan 10kg afgevallen, zag er een pak gezonder uit en had opmerkelijk minder pijn. Ik sprong terug huppelend uit mijn bed en pakte uitdagingen met volle energie aan. 

In diezelfde maand brak de corona-pandemie echter door en daarin werd duidelijk dat ik er nog niet helemaal was. Stress, onrust en angst maakten zich sommige momenten meester van mij en toen bleek het best moeilijk om de teugels vast te houden. Voeding is voor mij niet alleen iets fysieks. Ook emoties, gedachten en energieën hebben een enorme invloed. Tot op vandaag zoek ik nog uit wat me triggert om voor ongezond te kiezen. Het verschil is echter dat ik nu veel sneller de switch maak naar gezonde voeding. Zowel fysiek, emotioneel, mentaal als energetisch.

Ik blijf werken aan ‘mijn tempel’. Ik heb een lichaam dat hypergevoelig reageert op suiker en bepaalde soorten kaas. Vlees zorgt al eens voor strubbeling en ook brood is niet altijd mijn vriend. Maar weet je? Al dat lekkers missen weegt niet op tegen de vitaliteit die ik voel wanneer ik kies voor gezond. De blik die ik krijg van mijn man als ik energie uitstraal. Het plezier als ik pijnloos kan dansen.

In haar boek ‘Reset’ schrijft Lana Bauwens dat ons lichaam onze eerste en belangrijkste zorg moet zijn. Zonder zijn we niets. Het is belangrijk dat we dat lichaam eren en verzorgen. Ik geef haar volkomen gelijk. 

Dat het allemaal supermakkelijk is zal ik niet beweren. Het zou niet de eerste keer zijn dat ik tegen Wannes (de echtgenoot) loop te sakkeren omdat ik geen snoepje of koekje mag. Het zou ook niet de eerste keer zijn dat ik even uit de bocht ga. Mijn lichaam weet me echter elke keer opnieuw te vertellen dat dat geen goed idee was. Wat ik wel ga beweren is dat het absoluut de moeite waard is. Want ons fysiek lichaam, dat is waar het begint.

Ik ben héél dankbaar dat Annelies, mijn herboriste, mij doorheen dit proces geloodst heeft. Ik durf ze ‘mijn’ herboriste noemen omdat ze me al enorm geholpen heeft. Ik hou van die momenten waarop ik binnenstrompel in haar kruidbar en ze de tijd neemt om naar me te luisteren. Ik ga elke keer met nieuwe moed terug naar buiten. En meestal ook met verse thee, noten, pitten, kruiden, en noem maar op. 

Ik wens iedereen een vitaal lichaam. Eer je lichaam, eer je tempel. Het is een wonderlijke machine.

Wat ga jij vandaag doen om je lichaam te verzorgen?